B17 Vitamin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

B17 Vitamin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

B17 Vitamini

B17 vitamini, 1830 yılında iki bilim adamının acı bademden elde ettiği bir bileşen olup, tıpta amigdalin ve laetrile olarak da tanımlanmaktadır. Buluşu takip eden yıllardan günümüze kadar gerçekleştirilen bazı çalışmalar, B17 vitamininin kanser hücrelerinin oluşmasını engellediğini ve mevcut kanser hücrelerini yok ettiğini ortaya koymuştur. B17 vitamini, toplumda anti-kanser vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Yoğun bir şekilde kayısı çekirdeğinde bulunduğu gibi birçok meyve çekirdeğinde ve yemişlerde de bolca bulunmaktadır. B17 vitamini, vücudun dinç kalmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirici etki yaratır. Vücut için detoks etkisi yarattığı düşünülmektedir. Ayrıca, metabolik tedavi ve idrar ile ilgili problemler ve diyet tedavisinde kullanılmaktadır.

B17 Vitamini ve Kanser

B17 vitamininin kanserle mücadelede etkili olduğunu savunan bilim adamları, B17 vitamininin vücuda alındıktan sonra hidrojen siyanür oluşturduğunu ve bu sayede kanserli hücreleri yok ettiğini öne sürmektedir. Ancak, bu tür enzimlerin salgılanması ve hücrelere kadar ulaşabilmesi için yalnızca B17 vitamini yeterli değildir. B17 vitamini ile birlikte düzenli bir egzersiz programı ve anti-kanserojen ağırlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Yapılan araştırmalara göre, B17 vitamini ile birlikte A, C, E ve B15 vitaminlerinin de alınması kansere karşı daha etkili olmaktadır.

B17 Vitamini İçeren Besinler

B17 vitaminini yoğun bir şekilde barındıran besinler özellikle çekirdekli meyvelerdir. Kayısı çekirdeği, şeftali çekirdeği, erik gibi meyvelerde bol miktarda B17 vitamini bulunmaktadır.

  • B17 vitamini içeren meyveler: Böğürtlen, kızılcık, çilek, ahududu, ayva, mürver, üzüm, dut.
  • B17 vitamini içeren çekirdekler: Kabak çekirdeği, elma çekirdeği, keten tohumu, kiraz çekirdeği, şeftali çekirdeği, armut çekirdeği, darı, kayısı çekirdeği.

B17 ayrıca acı badem, kaju, ıspanak, bambu yaprağı, tere, okaliptüs yaprağı, lima fasulyesi, bezelye, börülce, patates, kabak, pancar, yonca, nohut ve siyah fasulyede de bulunur. B17 vitamini emiliminin daha sağlıklı gerçekleşmesi için C ve A vitaminleri ile birlikte alınması gerekmektedir. Ayrıca, selenyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller barındıran besinlerin tüketimi, B17 vitamini emiliminin daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlar.

B17 Vitamininin Yan Etkileri

B17 vitamini ağız yoluyla alındığında bazı bünyelerde siyanür zehirlenmesine yol açabilir. Siyanür zehirlenmesi, nefes darlığı, zihin bulanıklığı, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, uyuklama hali, ciltte kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Şiddetli zehirlenmelerde ise koma, nöbet ve nefes alamama gibi şikâyetlere yol açabilir.

B17 vitamini, aslında bir vitamin değil doğal bir bileşen olarak tanımlanır. Bazı bilim adamları, B17 vitamininin kanser tedavisinde kilit rol oynadığını savunsa da bazı bilim adamları, kanser üzerinde hiçbir etkisi bulunmadığını öne sürmektedir. Ülkemizde bu konuda herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Bu nedenle, B17 vitamini kullanımı için en doğru yaklaşım, doktor tavsiyesine göre hareket etmektir. B17 vitamini eksikliği hakkında yapılan bir araştırma olmamasına rağmen, bazı bünyelerde tansiyon düşürücü etkiye sahip olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

B17 Hangi Yiyeceklerde Var?

B17 Hangi Yiyeceklerde Var?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

B17 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B17 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B17 Nelerde Var?

B17 Nelerde Var?

B17 Eksikliği Zararları Nedir?

B17 Eksikliği Zararları Nedir?

B17 Kanser Belirtileri ve Tedavisi

B17 Kanser Belirtileri ve Tedavisi

B17 Vitamin Nedir?

B17 Vitamin Nedir?