{ "title": "B17 Eksikliği", "image": "https://www.b17.gen.tr/images/b17-eksikligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:06:44", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
B 17 Eksikliği, iki bilim insanı tarafından, 1830 yılında acı bademden yalıtılan elde edilen B17 adı verilen vitamini ticari olarak \"laetrile\" ya da \"amigdalin\" ismi ile anılmaktadır. Bulunmasından günümüze kadar süre gelen süreçte uygulanan bazı bilimsel incelemeler, B17 vitamininin kanserli doku oluşumuna mâni olmasının yanı sıra var olan kanser dokularını öldürerek yok ettiği hakkında sonuçlar vermektedir. Bu sonuçların yanı sıra bazı klinik incelemeler ise B17 vitamininin diğer araştırmaların aksine kanseri iyileştirme ve önlemede herhangi bir etkisi olmadığı hakkında sonuçlar mevcuttur. Ancak bu bilgilere rağmen halk arasında ağızdan ağza \"anti- kanser\" vitamini olarak dolaşır. B17 vitamini özellikle yüksek oranlarda kayısı çekirdeğinde mevcuttur. Ancak pek çok farklı meyve çekirdeği ve yemişlerde de yüksek oranlarda B17 vitamini barındırmaktadır.

B17 vitamin eksikliği en başta kanser hücrelerini etkilemektedir. Bu nedenle vücuda giren B17 vitamini başta hidrojen siyanür sağlayarak kanserli dokulara savaş açarak yok etmesinden kaynaklandığı söylenmektedir. Ancak adı geçen bu enzimlerin çarçabuk salgılanarak hücrelere ulaşabilmesi için yalnızca B17 vitamini kâfi gelmemektedir. Bu yüzden anti- kanserojen bir beslenme düzeni ve düzenli egzersiz barındıran bir program izlenerek uygulanması tavsiye edilmektedir. Klinik incelemeler B17 vitamininin özellikle A, C, E vitaminleri özellikle B17 vitaminiyle birlikte alındığında ise kanser oluşumuna karşı çok daha fazla etki sağladığı bilinmektedir.

B17 Vitamini Nerelerde Vardır?

B17 vitamini açısından zengin kaynaklı besinler özellikle çekirdekli meyvelerdir. Bu meyveler arasında B17 vitamini en fazla kayısı çekirdeğinde vardır. Ancak erik, şeftali, nektar ve kiraz tohumları da oldukça yüksek miktarda B17 vitamini barındırmaktadır. Bu meyveler haricinde üzüm çekirdeği, elma çekirdeği, böğürtlen, ahududu ve çilekten de B17 vitamini sağlamak mümkündür.

B17 Vitamini İçeren Meyveler: Ahududu, ayva, kiraz, böğürtlen, kızılcık, yaban mersini, mürver, üzüm, dut ve Bektaşi üzümüdür.

B 17 Vitamini İçeren Çekirdekler: Nektarı çekirdeği, elma çekirdeği, kiraz çekirdeği, keten tohumu, şeftali çekirdeği, armut çekirdeği, erik çekirdeği, kabak çekirdeği ve darı.

B17 Vitamini İçeren Fasulyeler: Bezelye, lima fasulyesi, siyah fasulye, börülce ve nohut.

B17 Vitamini İçeren Diğer Besinler: Acı badem, ıspanak, pancar, tere, atlı patates, bambu yaprağı ve okaliptüs B17 vitaminini bol miktarlarda barındıran besinler arasında yer almaktadırlar.
" } ] }